perjantai 1. heinäkuuta 2011

Lvi-asentajan palkka

Putkimeisten suurista palkoista puhutaan usein. Sen vuoksi monet ovat epäilemättä kiinnostuneita tietämään, paljonko lvi-asentaja oikeastaan tienaa. TES:n mukainen palkka on kuitenkin melko alhainen — lvi-asentajan palkka on näet noin 14 euroa tunnissa. Tietysti tätä selvästi korkeampiin tuloihin on mahdollista päästä, kunhan ryhtyy yrittäjäksi.

Lvi-asentaja työskentelee monipuolisesti rakennusten lämpö-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmien asennus-, huolto- ja korjaustehtävissä. Useimmat lvi-asentajat työskentelevät lvi-urakoita tekevissä yrityksissä.

Lvi-urakoitsijoiden lisäksi monet asentajat työskentelevät vaikkapa kiinteistöhuoltoyhtiöiden, rakennusteollisuuden sekä kuntien palveluksessa. Kunnat ovatkin perinteisesti merkittävä lvi-osaajien työllistäjä.

Tekniikkaa ja ihmisiä

Työtehtävien monipuolisuus vaihtelee paljon työnantajan mukaan. Usein isoissa yrityksissä työskentelevien lvi-asentajien työtehtävät ovat pitkälle erikoistuneita. Sen sijaan pienissä lvi-yrityksissä lvi-asentaja työskentee monipuolisesti kaikissa alan asennus- ja korjaustehtävissä. Yhden miehen yrityksissä osaamista vaaditaan sitäkin enemmän!
Lvi-asentajan työ kehittyy tekniikan myötä

Lvi-asentajan on oltava valmis seuraamaan alan kehitystä. Kyse ei siis ole kerran opitun toistamisesta vuosikymmenien ajan: Kun talorakentaminen ja kunnallistekniikka kehittyvät, on myös lvi-asentajan jatkuvasti opittava uutta.

Nykyään entistä paljon suurempi osa lvi-asentajan työstä on valmiiden lvi-järjestelmien asentamista rakennuskohteisiin. Kuitenkin erityisesti korjausrakentamisen yhteydessä tarvitaan paljon perinteisiä asennustaitoja.

Viime vuosikymmenien vauhdikas tekninen kehitys on tehnyt myös sähkö- ja tietotekniikan osaamisesta tarpeellista lvi-asentajan työssä. Nykyään perinteisten lvi-yritysten rinnalle onkin tullut entistä laajempia lvis-yrityksiä, jotka tarjoavat asiakkailleen yhdeltä tiskiltä kaikki lvis-palvelut.

Putkimiehen työolosuhteet vaihtelevat

Toisinaan työ on hyvin itsenäistä, toisinaan taas työtä tehdään tiimissä. Työn itsenäisyys vaihtelee samoin runsaasti. Pienissä yrityksissä ja projekteissa lvi-asentaja voi työskennellä hyvinkin itsenäisesti suunnitellen ja toteuttaen työnsä itse.

Lvi-asentajien työolosuhteet vaihtelevat sekä toimenkuvan että työnantajan mukaan: pienen yrityksen ja suuren kuntaorganisaation välillä on aina eroja.

Kuitenkin lvi-asentajan tyypillinen työympäristö on vielä nykyäänkin rakennustyömaa. Lvi-asentajat työskentelevät edelleen paljon sekä uudis- että korjausrakentamisen parissa. Näiden lisäksi merkittävä osa asentajista työskentelee myös lvi-alan tuotteita valmistavien yritysten palkkalistoilla.

Yleensä suurilla työmailla työskentelevä lvi-asentaja on useimmiten vain yksi jäsen isossa työporukassa. Sen vuoksi hyvä lvi-asentaja pärjää sekä ihmisten, että tekniikan kanssa!

9 kommenttia:

Vesa Linja-aho kirjoitti...

Noita tessin mukaisia palkkoja ei aina voi vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Esimerkiksi paperitehtaissa tessin mukainen palkka on tuota samaa luokkaa, mutta päälle tulee kaikenlaisia lisiä niin että ropisee, jolloin palkka nousee reiluun kolmeen tonniin.

Sama koskee opettajia: peruspalkka on huono, mutta lisien kanssa kiipeää - ei nyt suureksi mutta paremmaksi.

Vesa Linja-aho kirjoitti...

Opettajan palkasta vielä - esim. lukion matematiikanopettajan palkka on tessin mukaan 2744,78 euroa kuussa. Käytännössä palkka on kuitenkin suurempi - esim. 10 vuoden työkokemuksella 25 viikkotunnilla (joka on vielä ihan inmimillinen opetusmäärä) palkka on 3794,35. Eli tonni tulee erilaisista lisistä.

Huhut putkimiesten hyvistä palkoista perustuvat ymmärtääkseni juuri siihen, että ylitöitä ja urakkalisiä piisaa, jos raha kiinnostaa.

Anonyymi kirjoitti...

Joo, harva putkimies tessin mukaisia minimitasoja tienaa. Peruspalkkakin on monella ihan muuta kuin tessin minimitasot.

Mutta on putkimiehillä monia hauskoja yksityiskohtia TESsissäänkin. Yksi niistä on se, että matkustaminen lasketaan työaikaan vuorokautista ja viikoittaista työaikaa laskettaessa. Varsinaiseksi työajaksi matkaa ei lasketa, mutta koska yleensä tehdään kuitenkin työmaalla 8 tunnin työpäivä, asialla on iso merkitys. Tämän merkitys on se, että jos työntekijä matkaa vaikkapa 1,5 tunnin päähän, ja tekee siellä 8 tunnin työpäivän, palkkaa tulee 8 tunnin normipalkka + 2 tunnilta 50 % päälle ja vielä yhdeltä tunnilta ylimääräinen 100 %. Oletetaan, että henkilö tekee jonain viikkona 6 päivänä tällaisen 8 tunnin työpäivän 1,5 tunnin matkan päässä firman kotipaikasta. Maksimiviikkotyömääräksi ilman, että tarvitsee maksaa ylityökorvauksia, on säädetty 40 tuntia. Henkilöllä nämä rajat ylittyvät reippaasti. Tekeehän hän TES-laskelman mukaan 11*6 tunnin työviikon, eli 66 tuntia. Siitä 40 ensimmäiseltä tunnilta ei tule viikkoylityöstä korvauksia. Ensimmäiseltä 8 seuraavalta tunnilta tulee 50 % ylimääräistä, ja seuraavilta (18 tuntia) kertyy 100 % lisäkorvauksia + toki myös kuudennen työpäivän peruspalkka.

Yhdestä 6 päivän työviikosta, joka on tehty 1,5 tunnin ajomatkan päässä, kertyy näin ollen korvauksia seuraavasti: peruspalkkaa 48 tunnilta, matkustamisesta johtuvat lisät 6*2*50% + 6*1*100%, viikkoylityölisät 8*50% + 18*100%. Eli yhteensä kuuden päivän työviikosta kertyy palkkaa 48+6+6+4+18 = 82 työtunnin palkan edestä.

Tällaisia rykäyksiä jos tekee, niin aika hyville tuloille pääsee. Samoin aika hyville korvauksille pääsee, jos työmaalta jo poistuttuaan sinne kutsutaan takaisin. Silloin tulee jo palaamisesta TES:in mukaan 2 tunnin valmistautumis- ja peseytymislisä + työajalta 100% lisä + mahdollinen viikottaisen tuntimäärän ylittymisestä tuleva vastaava lisä...

http://www.finlex.fi/data/tes/stes3462-TT146TaloLvi1103.pdf

Jos sen sijaan tekee vain 8 tuntista työpäivää joka päivä (matkoineen), palkka on toki huomattavasti alempi.

mol kirjoitti...

http://www.mol.fi

Anonyymi kirjoitti...

Olen itse LVI asentaja. koulutusta ei ole ja olen tehnyt hommia nyt 9kk. tuntipalkkani on 17€. Oikea ammatti hitsari.! :D Ylityö tunnit menee prosentteina. meillä saadaan suoraan 100% ylitöistä. aloitin 13€ tunti. koeaika kun loppui palkka nousi 17€.

Anonyymi kirjoitti...

Ihme säätämistä jollain ylitöillä, 40h/vk ,vuodessa 50000e(ei liikaa mutta pärjää) , eikä tuntiikaa ylitöitä. Ole nopea ja näppärä, keskity urakoimaan, putkarin raamatusta löytyy NH.oot ja korotus prosentit. Kerkeet sitte kotiinki ajoissa ja harrastuksiin jää myös aikaa.

Anonyymi kirjoitti...

Joo, 2 viikon työkokemus ja 37 € tunti ja ylityöt suoraan 200% mitä vielä ei alan kokemusta aiemmin.Hei haloo oikeasti 20vuotta työkokemusta alalta, putkiasentaja 16 eur./tunti.

Lvi-masentaja kirjoitti...

Yli 10v kokemusta uudis/saneeraus/huolto ja oppisopimus koulutus hankittu aikoinaan. Nykyään enemmän huolto puolella mutta hommia aivan laidasta laitaan poislukien isot uudistyömaat. Liksa on 19e tunti + safkalisä. Liksa ihan ok vaikka välillä hommat on saatanan raskaita ja paskaisia.

Anonyymi kirjoitti...

Onse näköjään vaikea uskoa että alalla tienaa, viime vuoden kta35e, liitto kouluttaa päivän kurssilla laskemaan urakat, esim. eriputkille/koosta/materiaalista riippuen on oma metrihinta, ja kaikki löytyy siitä raamatusta, siitä kohtaa mistä sinä 20v tehny katot taulukko palkkoja, niin kelaa muutamia sivuja eteen päin ja alaopettelee, se on ikävä eläkkeen lähestyessä huomata että ois näitä hommia voinu tehä muutenkin kun nöyristellä työnantajalle, ja siitä ois vielä työnantajallekin hyötyä kun on motivoituneita kavereita ja jouto miehet vois pistää ulos.