tiistai 5. tammikuuta 2010

Minimipalkka

Monissa maissa on lain määräämä minimipalkka, jota alhaisempaa palkkaa ei siis saa työntekijöille maksaa. Suomessa ei tällaista lakisääteistä minimipalkkaa ole lainkaan, vaan pienimmästä sallitusta palkasta määrätään alakohtaisissa työehtosopimuksissa. Jos työntekijän alalla ei ole olemassa yleissitovaa työehtosopimusta, ei myöskään minimipalkkaa ole määrätty.

Euroopan Unionin jäsenmaista vain kolmessa ei ole lakisääteistä minimipalkkaa: Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.adressit.com/minimipalkkasuomeen

Suomessa pitäisi olla laissa määritelty minimipalkka mitä olisi aina pakko maksaa työntekijälle. Se voisi olla kiinteä prosenttiosuus esim. BKT:stä, koska se muuttuu sitä mukaa kuin talouskin.

Itse ehdottaisin vakioksi esim. 0,000 000 000 055% (5,5E-11%) kahden vuoden takaisesta BKT:stä (jotta se on varmasti ehditty laskea). Tällöin tämän vuoden minimipalkaksi tulisi n. 10,24€/tunti (Suomen BKT vuonna 2008 oli 186 164 000 000€).

Esimerkiksi vuonna 2007 hieman yli puolet suomalaisista tienasi alle 10,50€/h sillä oletuksella, että he tekivät täyspäivaisesti töitä eli noin 160h/kk. Keskipalkkoihin kuuluu kuitenkin myös eläkeläiset, työttömät ja opiskelijat yms. jotka ovat saaneet veronalaisia tuloja. Kokoaikasten työn tekijöiden keskipalkka on noin 18,38€/tunti (2009).

Olisi hyvä selvittää myös kokoaikaisten työntekijöiden palkan mediaani jotta näkisi kuinka moni suomalainen saa törkeän surkeaa palkkaa.

Minimipalkka voisi vähentäää myös matalapalkkaisten työntekijöiden raahaamisen naapurimaista ja muualta kun heille ei voisi enää maksaa huonompaa palkkaa kuin suomalaisille. Se vähentäisi suomalaisten työttömyyttä, niin nuorten kuin vanhempienkin.