lauantai 28. maaliskuuta 2009

Putkimiehen palkka

Putkimies eli LVI-asentaja ansaitsee huhujen mukaan huimia palkkoja. Vaikka putkimiehen työstä laskutettaisiinkin kova tuntitaksa, ei putkimies ansaitse tolkuttomia summia.

Putkimiehen palkkaus on alan työehtosopimusten mukainen. Käytössä on esimerkiksi talotekniikka-alan LVI-toimialan työehtosopimus.

Putkimiehen tai LVI-asentajan palkkaus perustuu joko aikapalkkaan tai urakkapalkkaan. Riippumatta siitä, mitä yritys laskuttaa asiakkaalta, muodostuu työntekijän palkka työehtosopimuksen mukaan. Henkilökohtainen aikapalkka muodostuu palkkaryhmittäisestä perustuntipalkasta (4 ryhmää: 10,08-13,16 euroa tunti) sekä sen lisäksi tulevasta henkilökohtaisesta palkanosasta. (v. 2007). Päälle tulevat erilaiset lisät. Jatkuvaa aikatyötä tekevillä voidaan käyttää myös kuukausipalkkausta.

Urakkatöissä, jolloin ansiot vaihtelevat tehtävän sekä tekijän oman työpanoksen mukaan. Putkiasentajien säännöllisen työajan tuntipalkka oli yksityisellä sektorilla keskimäärin 14,68 euroa v. 2006. Kahdeksan tunnin työpäiviä tekemällä (20 päivää kuussa) palkaksi tulisi 2377 euroa kuussa.

3 kommenttia:

Dolphenstein kirjoitti...

Netistä löytyy helppo työkalu www.duunarit.fi jolla voi kilpailuttaa putkiurakoit. Jos on putkiremontti jo suunniteltu taloyhtiöön eikä ole oikean hintaista urakoitsijaa löytynyt.

Ojalanpoika kirjoitti...

http://www.helsinki.fi/~pjojala/Elakepommi-Tyovoimapula.html
Kommentoin asiaa kemistinä/biokemistinä: Meillä tuntipalkka on periaatteessa isompi, mutta kun maksetaan 37.5 tunnista per viikko ja töitä tehdään kodin lukuhommat ja kirjoitushommat ml. 60 tuntia tai enemmän, niin putkari nettoaa enemmän jos on vain niitä ylitöitä mitä tehdä. Vaihdan alaa.

Sanovat että huippuvuosi linjastosaneerauksista Suomessa olisi v. 2014 ja huippuvuosi putkimiesten eläkepommissa 2016.
Työministeriön ja Tilastokeskuksen selvityksessä prosentuaalisesti putkimiesten, sähkömiesten ja kaasuasentajien puulissa
eläkepommi on rajuin maanviljelijöiden, metsästäjien ja kalastajien jälkeen: 43% 2010-2025:
http://www.helsinki.fi/~pjojala/Elakepommi-Tyovoimapula.html
http://www.helsinki.fi/~pjojala/LVI-putkityot.htm

Yksi älyttömimmistä tempuista työvoimapulan alkaessa ja nettopoistuman ollessa 25 000 henkeä vuodessa
oli C-kortin teoriatuntien nosto 20 tunnista 280 tuntiin syyskuussa 2009. Aivan käsittämätön veto.
Juuri nyt kun kuljettajista alkaa olla huutava pula, ei kesähommiinkaan voi enää ottaa tavallisen C-kortin omistajia.
Onneksi sentään armeija määrättiin kouluttamaan lisää kuljettajia, yli SA:n sodanajantehtävien sijoitustarpeen.
Julkisessa hallinnossa on ilmeisesti legioonittain joojoo-virkamiehiä tai -naisia,
jotka perustelevat olemassaolollaan soutamalla ja huopaamalla pykäläviidakkoa millin eteen ja metrin taakse.

Anonyymi kirjoitti...

hahah toihan on ihan paskapuhetta :D ite oon putkimies ja tienaan tällä hetkellä sen 3800e bruttona ja ikää on 25v.Ei pidä tuijottaa palkkaluokkiin,koska palkkahan on neuvoteltavissa.En tiedä ketään tuntemaani putkaria joka saisi vain TES:n mukaisesti tässä kaupungissa(pääkaupunkiseudun ulkopuolella)